Prelekcja o zdrowym żywieniu
Treść
Szkoła zrealizuje „Małopolski program edukacji zdrowotnej”, której celem jest kształtowanie u uczniów nawyku dbałości o własne zdrowie. Dlatego szkoła nawiązała kontakt z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie- Wydział Technologii Żywności.
Pan dr Mirosław Pysz - wykładowca Uniwersytetu zgodził się odwiedzić naszą szkołę. Dnia 3 VI 2014r. wygłosił prelekcję - wykład dla uczniów kl. 0-VI na temat zdrowego żywienia, profilaktyki nadwagi i otyłości, znaczenia sportu i aktywności fizycznej dla zdrowia. Omówił również znaczenie spożywania I i II śniadania dla uczniów. Zachęcał dzieci do unikania na II śniadanie drożdżówek i pączków, ale spożywania zdrowego pieczywa z wędliną i koniecznie ulubionym warzywem. Ponadto wspomniał o substancji rakotwórczej zawartej w ulubionych przez dzieci chipsach. Poruszył też temat zawartego w coca-coli (pepsi) kwasu ortofosforowego, który wypłukuje z organizmu wapń (niezbędny do mocnych kości!) oraz magnez i żelazo.
Dzięki wykładowi uczniowie wiedzą, na czym polega zdrowy styl życia.
Prelekcja o zdrowym żywieniu |